Boken Självbild

Innehållet i boken ”Självbild” utgår från frågorna:

 • Vad är självbild?
 • Vad påverkar min självbild?
 • Vad kan jag göra för att må bra och få en sann självbild?

   I boken varvas egna erfarenheter och dikter med fakta kring medias påverkan på självbilden, frågeställningar, övningar och illustrationer.

Boken ”Självbild” kan läsas av privatpersoner, men fungerar även utmärkt som lärar/ledarhandledning i värdegrundsarbetet på grundskolan och på gymnasiet, som tjej- och killgruppsmaterial, i konfirmationsgrupper och i enskilda samtal med elever/klienter. En studieplan upplagd på 10 träffar ingår.

Till boken ”Självbild” finns ”Min Självbildsbok”, ett arbetshäfte för eleverna/deltagarna, att beställa. ”Min Självbildsbok” innehåller övningar, illustrationer och citat från boken där eleverna/deltagarna själva ska kunna arbeta konkret och praktiskt med sin självbild. Syftet med materialet är att utveckla och stärka elevernas/deltagarnas emotionella kompetens och förbättra relationer – både till sig själva och till varandra.

För dig som vill arbeta med materialet ”Självbild” i kyrkliga sammanhang, finns ett bibeltillägg med 92 bibelhänvisningar på temat självbild att beställa.

Smakprov ur boken ”Självbild”:

 ”Våga följa ditt hjärta och våga tro på de drömmar som finns i ditt hjärta.
Sträva inte efter att bli som någon annan.
Du ska vara den du är med de unika egenskaper och talanger som du har.
Varför nöja sig med att vara en kopia, när du kan vara ett original?”

”Varje människa är värdefull och har något att bidra med i den här världen – det gäller bara att tro att det är sant.”

”Du är en människa med oanade möjligheter, som från och med nu kan bestämma dig för att du är värd det bästa på livets alla områden. Det är aldrig någonsin kört för någon.”

Cajsas livsstrategier:

Var sann mot dig själv
Var rädd om dina relationer
Var kreativ istället för självdestruktiv
Var snäll mot dig själv
Stoppa i dig sådant som är nyttigt
Var med och påverka
Våga drömma
Gör bra saker för andra
Förlåt dig själv och andra
Ge dig själv utrymme

ur boken ”Självbild” av Cajsa Tengblad

 Sagt om boken Självbild:

”Vi är jättenöjda med materialet och har fått in mycket bra utvärderingar från eleverna. Vi använder materialet för tjejer/killar i årskurs 8. Materialet tar upp det som kan vara tufft och det som man inte alltid vågar prata om. Det finns mycket bra verktyg att använda när det känns tufft i livet.Det känns så härligt att få nöta in i dom att de alla är lika värdefulla oavsett prestation eller hur de ser ut.” (Jeanette Fållsten, skolsköterska, Runbacka skolor, Sollentuna).

”Dina böcker ger hopp, uppmuntran och eftertanke. När samhället kommer och säger att vi ska se ner på oss själva, kommer din bok ”Självbild” och säger helt tvärtom. Vi använder ”Självbild” i en grupp för tjejer i högstadiet och den är verkligen till stor hjälp! Boken är väldigt ärlig och många utav tankarna går rakt in i hjärtat och berör en till att stanna upp och tänka efter. Tänk om varje tonåring skulle få läsa denna boken- vilket mycket varmare, kärleksfullare och stabilare samhälle vi skulle ha om 10 år då. Tusen tack för de böckerna du skapat!”
(Rebecka Nelson, 16 år, Varberg)

Vilket material du har tagit fram – underbart! Äntligen får skolorna något konkret att arbeta med då det gäller att stärka självkänslan/självbilden. Det är ett modeord idag – att stärka självkänslan – och många skolor skriver, på deras hemsidor, att de arbetar för att ge barnen en god självkänsla. När man i närmare kontakt samtalar med dem kring detta så är det få som vet hur man konkret hjälper barnen till en bättre självkänsla. Därav mycket roligt att du har tagit fram det material du gjort!”  (Paulina Strömkvist, studerande på Liljeholmens folkhögskola)

Vilken riktigt bra bok du skrivit!!! Tänk om alla skolor hade den som undervisningsmateriel.” (Lotti Lundahl, Gotland)

Jag jobbar nu en hel del med ditt arbetshäfte ”Min självbildsbok”. Fungerar bra och händer mycket – intressant!”  (Tina Andersson, skolkurator,  Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg)

Tycker så mycket om din bok att jag vill behålla den själv, men vill att mina kollegor i Elevhälsan också ska ha den. ” (Lizzie Hagström, skolsköterska, Holavedsgymnasiet, Tranås)

”Etter flere måneder med flittig bruk av materialet ditt, er jeg veldig fornøyd. Ungdommene ser også ut til å like det, selv om de synes det er vanskelig å skrive positivt om seg selv. Oppgavene får de til å tenke over hvordan de oppfatter seg selv, og de får lov til å være stolte over seg selv! Så langt er min favoritt ”ærlig, virkelig”, den sier mye og jeg kan bli godt kjent med ungdommen på relativt kort tid. Det gjør hele startprosessen i samtalen mer konkret, og ungdommen har ofte sagt at det var så godt å bli forstått allerede ved første møte. Du skal ha en stor takk for det!” (Nina Stiklestad Holmen, Videregående skole, Trondheim)

”Värdegrundsarbetet fortsätter. Denna termin fokuserar vi lite extra på empati. Vad gör en människa empatisk, hur visar vi varandra empati, mm. Vi fortsätter också med materialet av Cajsa Tengblad, ett mycket uppskattat material av både oss och eleverna. Vi ska börja prata om vad som är okej och vad som inte är okej att säga till varandra.” (ur Landsjöskolans hembrev, år 6)

Vi använder ditt material och är väldigt nöjda med det. Du har gjort ett fantastiskt jobb med det! Tack för det.” (lärare på Mikaelskolan, Sollentuna)

Du hjälpte mig verkligen. Har nu läst ut din bok ”Självbild”, vilket hjälpte mig på ett sätt jag inte skulle tro. Jag kunde inte se mig själv i ögonen i spegeln och verkligen se mig. Efter att ha läst din bok stillade jag ner mig framför spegeln och bad mig själv om förlåtelse för det onda jag gjort mot mig själv. Nu har min resa börjat känner jag. Har en lång väg att gå, men ser möjligheterna nu. Tack Cajsa.” (mail-tack av kvinna efter föreläsning).

”Nu har jag just nästan sträckläst din bok och vill tacka dig för den. Den är full av klokskap och värme och har givit mig mycket inspiration. Även som medelålders pågår arbetet med att tycka om sig själv, bevara sina drömmar levande och våga vara sig själv fullt ut. ”Du blir aldrig färdig och det är som det skall” för att citera Tomas Tranströmer. För egen del är det en tuff och prestationsinriktad akademisk miljö samt mina funktionshinder som sporrar mig att jobba vidare mot att hitta min egen sanning.”

 ”Så bra material du har gjort tycker jag. Jag är mycket tacksam för att jag har det till en sån hjälp! Tack!” (Tjejgruppsledare)

Självbildsmaterialet används bland annat på följande skolor:

 • Birger Sjöberggymnasiet, Vänersborg
 • Kastellskolan, Härnösand
 • Kungsmadskolan, Växjö
 • Hannaskolan, Umeå
 • Kyrkby högstadieskola, Jomala, Åland
 • Runbacka skolor, Sollentuna
 • Grenadjärskolan, Örebro
 • Landsjöskolan, Kaxholmen (år 6)
 • Alfred Dalin skolan, Huskvarna (livskunskap på högstadiet)
 • Bäckadalsgymnasiet, Jönköping (materialet finns med i Likabehandlingsplanen)
 • Leteboskolan, Horred
 • Nyhemsskolan, Varberg
 • Centralskolan, Kristianstad
 • Kunskapsskolan, Ystad
 • Hålta skola, Kungälv
 • Mikaelskolan, Sollentuna
 • LM Engströms gymnasium, Göteborg
 • Mariaskolan, Malmö
 • Aleholmsskolan, gymnasieskola i Sävsjö
 • Realgymnasiet, Stockholm
 • Holavedsgymnasiet, Tranås
 • Pilträdsskolan, Västerås
 • Videregående skole, Trondheim

Beställ boken Självbild