Om mig

Jag är en ”norrlänning i exil” som bor i Jönköping. Om jag skulle beskriva mig själv med tre ord, skulle jag säga: kreatör, inspiratör och entreprenör. Om jag skulle beskriva innehållet i mina föreläsningar med tre ord skulle jag säga: hälsa, självbild och relationer.

Min styrka som föreläsare är att jag vågar vara personlig och ärlig. Jag vill presentera livet som det är och inte som det borde vara, utan filter. Hälsa handlar om att kunna hantera livet med dess utmaningar och påfrestningar. Psykisk hälsa handlar om att klara av vanliga påfrestningar. Livet är både härligt och besvärligt. När livet är tufft finns det alltid en väg framåt, men då måste vi våga säga som det är, be om hjälp och ta emot hjälp. Att leva ett gott och meningsfullt liv handlar inte om egoboost och snabbfixar, utan om ett tillsammans-projekt och en livslång process. Tillsammans kan vi underlätta livet för varandra!

Min passion är att ge redskap till hur vi kan hantera utmaningar, öka vår psykologiska flexibilitet, få en mer nyanserad bild av oss själva och därmed förbättra våra relationer till oss själva och till varandra och på så sätt främja psykisk hälsa. Jag är utbildad hälsopedagog (Högskolan i Gävle), diplomerad coach (Coachwalk Academy) och arbetar hälsofrämjande med ett coachande och salutogent förhållningssätt.

Under de senaste 25 åren har jag arbetat med ungdomar. Bland annat har jag jobbat som kontaktperson och jour- och familjehem på uppdrag åt Socialförvaltningen, danslärare, projektledare och konsulent med inriktning på ungdomar. När jag föreläser möter jag människor i alla olika åldrar, inom skola, föreningsliv och näringsliv. Mitt arbetsfält hittills är Sverige, Finland, Åland och Norge.

2005 höll jag min första föreläsning om Självbild på Finnvedens gymnasium i Värnamo och 2009 gav jag ut min första bok Självbild. Sedan år 2007 är jag egen företagare: Cajsa Tengblad Education AB (CTE). Mitt företag står på fyra ben: föreläsningar, skrivande, samtal och musik. Jag har också en del andra uppdrag, till exempel som ledare av Skrivarkurser, krönikör och samtalsledare.

Från och med hösten 2010 arbetar jag heltid som frilansande yrkesföreläsare och författare. Våren 2011 började jag att ta emot klienter för samtal. Hösten 2011 gavs min andra bok, 5 minuters paus, ut. I januari 2013 gavs min tredje bok Prestationsprinsessan – min revolt mot duktigheten ut. Våren 2013 fördjupade jag mina kunskaper i psykologi på Högskolan i Jönköping. Jag har även gått en utbildning i Första hjälpen till psykisk hälsa, vilket innebär att jag är certifierad Första Hjälpare av NASP och Karolinska Institutet. Hösten 2013 tilldelades jag Deverthska kulturstiftelsens stipendium på 25 000 kronor för mitt författarskap med motiveringen: ”för sin inspiration och förmåga att öppna sinnen, sin ambition att påvisa livets värde utanför prestationen och sitt oavbrutna arbete med att lyfta fram frågor om psykisk ohälsa.”.
I mars 2014 flyttade jag in i egna lokaler, vilket innebar att jag utökade coachverksamheten ytterligare. Våren 2015 firade jag 10 år som föreläsare med att gå en utbildning i Salutogent ledarskap. Hösten -15 läste jag en högskolekurs i Existentiell folkhälsa.    Januari 2016 släpptes min fjärde bok: ”Tillsammans är det nya själv – att leva ett gott liv som förälder.” Den 30 april 2016 släppte jag min första skiva. ”Hoppet reser sig trotsigt”. Hösten 2016 gick jag kurser i ”Psykisk ohälsa hos unga” och ”Att våga prata om självmord”, som arrangerades av föreningen Mind. Under 2018 – 2019 arbetade jag 20 procent med ”Projekt Hälsosamt gymnasium” på Per Brahe gymnasiet i Jönköping  i samarbete med Origo Resurs och med stöd av Arvsfonden. Jag har även läst kurser i psykologi på Jönköping University. Den 23 februari 2020 släpptes min femte bok, ”Kroppsnöjd och själsstark – bli vän med dig själv och stärk din psykiska motståndskraft.”
Vt-21 släppte jag deltagarhäfte till boken ”Kroppsnöjd och själsstark”. Jag medverkade även i Existentiell hälsa-podden tillsammans med Josefin Lennartsson på Studieförbundet Bilda. I mars-21 påbörjade jag en 2-årig Steg 1-utbildning med KBT/ACT-inriktning på Humanova i Göteborg. Den 19 juni släppte jag min andra skiva ”Andas med mig” på Hermans lada.
Nu arbetar jag 20 % som lärare i Hälsa och livsstil på Mullsjö folkhögskola och 10 % som Samtalsstöd. Jag jobbar även 20 % med Hälsofrämjande arbete på Per Brahe gymnasiet i Jönköping. Den 20 november släppte jag min sjätte bok ”10 minuters paus.”

Foto Anna Hållams