Cajsa Tengblad om psykisk ohälsa och hopp

Vi lever i ett samhälle där fler och fler vågar prata om det som döljer sig under ytan. Där det är mindre tabu- och skambelagt att prata om och söka hjälp för psykiska besvär och ohälsa. Mycket är bra, men det behöver bli bättre. Våra unga ropar på hjälp. Många bär på trauman och tunga erfarenheter. Jag lyssnar till berättelser om övergrepp, misshandel, mobbning, utanförskap, oro för framtiden, svårigheter att klara skolan och få jobb, stress, självmord, separationer och självdestruktivitet. ”Tror du att man skadar sig själv om man inte har blivit skadad av andra?”, frågar jag. Och personen med skärsår på armarna svarar bestämt: ”Nej!”. Många saknar vuxna att vända sig till. Vuxna som är närvarande, orkar lyssna, ställa frågor och bära de ungas berättelser. Vuxna som kan ge redskap för livet. Många vuxna är pressade, stressade och känner sig otillräckliga. Jag med. Möter så många som engagerar sig och brinner för att hjälpa. Men det saknas resurser och samordning. Samhället är i obalans. Tre gånger så många dör av självmord än i trafiken i Sverige. Fyra personer om dagen tar sitt liv och många av dessa är unga. Ändå satsas det mycket mer pengar på nollvisionen i trafiken än på självmordsprevention. Vuxna vittnar om att de unga verkar apatiska, att de saknar motivation och framtidstro. Vilka ska ge dem det? Hur ser vi själva på framtiden? ”Det är viktigt att fråga ”Vem vill du vara?” och inte bara ”Vad vill du bli?”, sa en lärare på en skola. Vi behöver inte endast något att leva av, utan för. ”En ledare är en förmedlare av hopp.” Låt oss vara förmedlare av hopp. ”Låt oss inte tröttna på att göra det som är gott.” ”Det är de små sakerna med stor kärlek som förändrar världen.” Vad kan du och jag göra idag, rent konkret? ”Det saknas lite värme, sen’ är allting perfekt.” ”Endast kärleken segrar över ondska och hat.”❤️❤️❤️ (Facebook-inlägg, 11/11 – 16).

Skrivet 14 november

Lämna ett svar