Konsten att överleva vintermörkret

Efter en lång, varm, färgglad sommar och höst kan det kännas tungt att tänka på att vi nu har fyra månader framför oss av kyla, mörker och fyra nyanser av grått. Därför vill jag dela med mig av mina bästa tips för att överleva vintermörkret.

 • Gå ut i dagsljuset. Passa på att ta en promenad under lunchen, när det är som ljusast ute. Kanske kan du ta en walk-and-talk utomhus istället för att sitta still inomhus under jobbmötet? Våra ögon mår bra av att se ljuset.
 • Tänd ljus hemma. Kan det finnas något bättre och billigare inredningstips än att tända levande ljus? De bidrar garanterat till en större mysfaktor! Tänd ljus vid frukosten, vid middagen, ja, så ofta som möjligt.
 • Umgås med goda vänner. Under vintern kan det upplevas som att svenskarna går i ide. Därför måste vi påminna oss om att ta tid med människor som ger oss energi och får oss att se ljusare på tillvaron. Vilka sådana människor har du i din omgivning?
 • Rör på dig. Kroppen är inte konstruerad för att sitta i en stol framför en skärm. Vi mår bättre och blir piggare av att röra på oss. Försök att hitta en motionsform som du tycker är kul. Är du en sådan som trivs bäst att motionera ensam eller i grupp? Behöver du ha något att träna inför, eller är det motivation nog att röra på sig för att vi mår bra av det?
 • Njut av naturen. Naturen är inte avsedd att fungera som en kuliss eller som en bakgrund i våra liv. Naturen ger oss vila och återhämtning. Gå en skogspromenad, kanske på stigar du aldrig har gått på förut. Lyssna till tystnaden. Ta med familj och vänner ut och grilla över öppen eld.
 • Ät god och näringsrik mat. Under de mörka månaderna är det viktigt att fylla på med vitaminer och näringsrik mat. Ät en ordentlig frukost, lunch och middag och se till att ha frukt i närheten däremellan. Pressa juice, lägg färska bär i yoghurten, energiboosta dig med goda, färgglada smoothies.
 • Ta vara på dina intressen. Kanske är det dags att göra det där som du tyckte var kul när du var liten? Vänta inte med att göra ”det roliga”, efter alla ”borden”, då finns det en risk att det som du tycker är kul aldrig blir av. Vad tycker du är kul? När skrattade du senast?
 • Ta tid för eftertanke och reflektion. I de flesta kulturer finns det en tredelad dygnsrytm inbyggd, vilken innebär att vi sover en tredjedel av dygnet, arbetar en tredjedel (vita activa) och att en tredjedel av dygnet ägnas åt eftertanke och reflektion (vita contemplativa). När gav du dig tid för eftertanke senast? Stanna till och reflektera över vad som har varit bra under dagen och skriv ned dina tankar i en reflektionsdagbok.
 • Gör bra saker för andra. Ett underskattat må bra-tips i vår kultur är att ägna sig åt andra människor och deras behov, men det är faktiskt precis det som ger oss en god självkänsla och gör oss lyckligare. Vad gör dig passionerat frustrerad? Var skulle du vilja vara med och göra skillnad? Det kanske är dags att gå från tanke till handling?  Det finns många människor i världen som behöver omsorg i vinter. Glöm inte dem som finns inom en armlängds avstånd.
 • Kultur är kul!  Gå på bio, teater, konsert, dansföreställning, föreläsning, läs böcker. Vidga dina vyer. Diskutera med människor som inte har samma åsikter eller tror som du. Nya upptäckter väntar runt hörnet för den som vågar ta sig utanför bekvämlighetszonen.
 • Pyssla om dig själv lite extra. Boka tid för massage, samtal, ta ett varmt bad, köp ett färgglatt klädesplagg, prata snällt till dig själv i spegeln.  Behandla dig själv som du behandlar din bästa vän.

Kom ihåg: Snart vänder det och går mot ljusare tider!

Cajsa Tengblad

Skrivet 7 november

Ett svar till “Konsten att överleva vintermörkret“

 1. Tobias skriver:

  att skaffa sig en kamin är konsten att klara av en vinter :)

Lämna ett svar