Välkommen till verkligheten!

”Välkommen till verkligheten!”, sade min då 11-åriga dotter till mig, när jag satt hemma vid köksbordet med familjen och sa att jag kände mig stressad och pressad och inte visste om jag skulle orka med allt som låg framför.

   Färsk statistik från Arbetsmiljöverket visar att var fjärde sysselsatt svensk upplever sig ha problem med hälsan, ofta stressrelaterade, på grund av jobbet.  Stress uppstår när vi upplever att de krav som ställs på oss är större än de resurser vi har att hantera dem. 47 procent av föräldrarna i dagens samhälle upplever att de inte hinner med allt som behöver göras. Föräldrapar arbetar i genomsnitt tio timmar mer per vecka och konsumerar dubbelt så mycket idag än för trettio år sedan och barn har hälften så mycket fritid.

   ”Hur får du livspusslet att gå ihop?”, den frågan fick Filippa Reinfeldt i en intervju i ett magasin. Jag förväntade mig att få några tips till att hantera livet, men hon svarade: ”Det går inte ihop.” Och jag kände mig lättad av hennes ärlighet. Ju fler pusselbitar vi har i livspusslet, desto svårare är det att lägga det. Hur många bitar har du i ditt? Vilka bitar ger dig energi? Vilka bitar tar energi?  Kanske är det inte konstigt att livet periodvis inte går ihop. Det kanske är dags att våga stanna till och fundera på vad som är viktigt i livet egentligen.

   Ju större glapp det är mellan idealbild och verklighet, desto sämre mår vi. Dagligen matas vi med en mängd bilder och budskap som vill tala om för oss hur vi ska se ut, vad vi ska ha på oss och köpa för att må bättre och bli lyckligare. Jag skrev på Twitter: ”Försökte hitta ett magasin med en kvinna på omslaget, som inte handlar om hur jag kan bli smalare eller mer vältränad. Hittade inget, så jag köpte en glass istället. ”
   Ideal betyder ”det perfekta exemplet”. Jag tror vi är medvetna om att det inte finns några perfekta människor eller liv, men ändå strävar många av oss efter ”Projekt Perfekt” 
– ett liv utan skavanker och fläckar där vi filtrerar bilderna som vi lägger ut på sociala medier.

   ”Du blir aldrig färdig och det är som det ska.”  (Tomas Tranströmer). Jag längtar efter att livet ska presenteras som det är och inte som det borde vara. Att vi mitt i vår svaghet, trasighet och knasighet kan mötas vi på riktigt, utan filter. När vi delar livet med varandra som det är, blir livet lättare att bära. Vi känner igen oss i varandras svårigheter och kan hjälpa varandra genom att sänka ribban och dela med oss av tips på hur vi kan underlätta vardagen. 

   När någon frågar hur jag mår, har jag testat att svara: ”Det är som en hallon-lakritsskalle.” Om vi ska vara ärliga, är ju livet både och: både rött och sött och svart och mörkt samtidigt. Det finns mycket att glädja sig åt och vara tacksam över, men det finns även bitar i livet som är tunga, ja, ibland på gränsen till outhärdliga. Hur ska vi kunna komma varandra nära om vi tar på oss ”Det är bra”-masken, tiger och lider och bär för tungt själva?

   Jag håller på att lära mig på att bli bättre på att ta emot hjälp. Istället för att tänka ”kan själv”, vill jag tänka ”kan tillsammans”. Kanske kan jag be min omgivning om hjälp med att överleva vardagen. Det kanske är tid att våga söka hjälp i samtal för den tunga ryggsäcken jag går och bär på. Kanske kan jag våga vara lite mer ärlig när någon frågar hur jag mår.

   Låt oss tillsammans hjälpas åt att underlätta livet för varandra och våga möta livet som det är och inte som det borde vara.  Låt oss dela med oss av tips på vad som ger oss energi och får oss att hålla balansen i vardagen. Låt oss påminna oss om att vi har fått våra händer både för att ge och för att ta emot. Vi måste andas in för att kunna andas ut. Vad ger dig energi?

Cajsa Tengblad

Skrivet 9 oktober

2 svar till “Välkommen till verkligheten!“

  1. Ingrid Snellman skriver:

    Hej Cajsa, får jag använda några av orden du sa på samlingen i Jakobstad i ett slutarbete?

  2. cajsa skriver:

    Hej Ingrid! Kontakta mig gärna på cajsatengblad@gmail.com

Lämna ett svar